Особливості ринку праці у жовтні 2020

У жовтні ринок праці був більш-менш спокійним: продовжувалися перевірки підприємств Державною службою праці України, виплачувалася зарплата та з’являлися нові вакансії. 

Так, наприклад, Держстат оприлюднив дані середньої зарплати у сільському, лісовому і рибному господарстві за вересень, що зафіксувалася на рівні 10 479 грн. Загальна номінальна заробітна плата у вересні становила майже 12 тис. Проте директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський заявив, що робітників, які працюють в сільському господарстві будуть скорочувати або зменшувати їх заробітні плати.

Читати більше: Особливості ринку праці у вересні 2020

До того ж станом на 1 жовтня заборгованість з виплат зарплат працівникам АПК склала 56 102 грн. Народний депутат від фракції «Слуга народу» Данило Гетманцев запевняє, що заборгованість з виплат зростає через вплив коронавірусу на всі сфери зайнятості. Про посилення проблем через COVID-19 заявляє і уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. За її словами, кожному третьому українцю працездатного віку не вистачає заробітної плати для задоволення життєвих потреб. При  цьому кожен другий має вторинну зайнятість.

Перевірки підприємств у жовтні 

У цьому питанні жовтень залишався «стабільним» — інспекційні кампанії  з питань подолання незадекларованої праці тривали. У жовтні Держпраці перевіріли філію «Кіровський» ПАТ «Агрохолдинг Авангард», де виявили 78 порушень на підприємстві, а також було вручено припис та довідку про проведення перевірки з питань гігієни праці.

Читати більше: На Кіровоградщині Держпраці перевірила агрохолдинг Авангард

Також на Харківщині виявили 10 неоформлених працівників. Нагадаємо, що за допуск одного працівника до роботи без належного оформлення трудових відносин передбачено штрафні санкції у розмірі 10 мінімальних заробітних плат.

Крім неоформлених працівників та порушень на підприємстві, інспектори Держпраці виявили одне з підприємств Кіровоградської області, яке займається виробництвом машин та устаткування для сільськогосподарської техніки, зі значною заборгованістю з виплат зарплат. Так, станом на 1 жовтня 2020 року на підприємстві існувала заборгованість із зарплати на суму 536 тисяч гривень, у жовтні поточного року заборгованість частково погашено, її сума зменшилась до 179,1 тисяч грн за серпень поточного року, водночас заробітна плата за вересень не виплачувалась.

Нові закони

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №4223 про умови отримання допомоги щодо безробіття жителями з сільської місцевості. Тепер, можливо, для членів особистого селянського господарства стане можливою реєстрація в держслужбі зайнятості та отримання статусу безробітного. 

Також розмови йшли і про прийняття законопроєкту №3739. Запровадження цього закону дозволить стоврити 62 тис. нових робочих місць, 3,9% економічного зростання у короткостроковій перспективі і мати можливість експортувати свою продукцію.

Читати більше: Прийняття закону про локалізацію дасть 62 тис. робочих місць — експерт

Новини з Європи

Міністр внутрішніх справ Естонії та глава Консервативної національної партії Март Хельме заявив, що країна не зацікавлена ​​у великій кількості українських заробітчан. Це пояснюється двома причинами: українці говорять російською мовою і готові працювати за мінімальні гроші.

Ще в Україні виявили групу, що підробляла паспорти громадян країн ЄС. Правопорушники працювали під прикриттям агенції із підбору персоналу для роботи в європейських країнах і виготовляли фальшиві ID-картки резидентів країн Східної Європи та видавали їх за офіційні документи. Для цього були організовані 5 підпільних типографій у Львові, Дрогобичі та на Рівненщині. Вартість комплекту підроблених документів починалася від €300.

Були і трагічні новини у жовтні. Так, у Польщі згорів будинок, де проживали українські робітники. Загинула одна жінка. У місті Гурашка Отвоцького повіту понад 20 працівників з України проживали у теплиці, яка була переобладнана під житлові кімнати. Будинок був утеплений мінеральною ватою і не мав вікон. Ситуація ще раз наголошує на те, що заробітчани проживають у неналежних умовах з порушенням безпеки. 

Читати більше: Вдома краще: чому за кордоном легше заробити великі гроші

Свіжі вакансії у жовтні 

На сайті AgroRobota.com.ua у жовтні з’явилося більше 350 свіжих вакансій. Роботодавці шукають багато трейдерів та менеджерів з продажу, спеціалістів у сфері тваринництва, а також комерційних директорів чи керівників відділів. 

Самі ж претенденти у жовтні частіше в агрохолдингах, продажах, рослинництві, трейдингу та на елеваторах. 

Нові вакансії

ТОВ "НОВААГРО УКРАЇНА", Харків
Договірна
FERM, Київ
35 000 грн
CULTIVARIY, Київ
27 000 грн