Особливості ринку праці у вересні 2020

Ще влітку було зрозуміло, що вересень принесе свої зміни на ринок праці України. Це і про новий рівень мінімальної зарплати. Так, з 1 вересня збільшено мінімалку з 4 723 до 5 тис. грн. Крім того, з початку місяця інспектори Держпраці почали перевіряти оформлення трудових відносин і шукати нелегальних працівників. 

Читати більше: Що змінилося на ринку праці з 1 вересня?

До того ж такі позапланові заходи державного нагляду за додержанням вимог законодавства мають свої результати. Так, наприклад, на Херсонщині під час перевірки неформального сектору економіки виявили 80 працівників, більшість з яких працювали у сільському господарстві. На земельних ділянках Скадовського та Каховського районів незадекларовану працю 27 та 25 працівників відповідно, які збирали урожай томатів. 

Перевіряють і моменти, пов’язані з охороною праці та безпекою працівників. Державні інспектори провели позапланову перевірку в «Асканія – Флора», яке розташоване в Броварському районі в селі Квітневому і виявили 7 порушень, щоправда, які пов’язані зі зберіганням аміачної селітри. 

Також станом на 1 вересня 2020 р. загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати працівникам сільського, лісового та рибного господарств становить 54 003 тис. грн. Наприклад, виконавча служба стягнула у вересні 2020 року з «Рівнеазоту», що входить до групи підприємств азотного бізнесу Group DF, 5,9  млн грн боргів із зарплати.

Є і позитивні новини: наразі у групі компаній, в яку входить «Рівнеазот», заявляють, що боргів із зарплати немає. Так само і працівникам ДП «Конярство України» погашено заборгованість із зарплати на суму понад 700 тис. грн. 

Читати більше: В Україні заборгованість з виплати зарплати працівникам агросектору понад 54 тис. грн

Дистанційна робота

Народні депутати з фракції «Слуга народу» зареєстрували законопроєкт № 4051 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення правового регулювання дистанційної роботи». Згідно з документом, на дистанційній роботі людина працює де завгодно, але не в приміщенні роботодавця. Співробітник самостійно обирає робоче місце, відповідає за умови праці та вибудовує графік (загальне робочий час не може перевищувати 40 годин на тиждень).

При надомній праці робоче місце працівника фіксоване (вдома або в іншому визначеному місці). Роботодавець має право обстежити житлово-побутові умови співробітника з представниками пожежного та санітарного нагляду.

Читати більше: В Україні хочуть узаконити дистанційну та надомну роботу

Свіжі вакансії

У вересні на сайті AgroRobota.com.ua з’явилося понад 400 свіжих вакансій. Найбільше роботодавці шукають претендентів у таких сферах: продажі, рослинництво, тваринництво та с/г техніка. 

А самі шукачі більш активно шукають роботу у рослинництві, продажах та агрохолдингах. 

Читати більше: Робота в агро: ТОП вакансій вересня

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна