Як почати розводити жаб і равликів та відкрити власні ферми

Фермер-ресторатор зі Львівщини Орест Давидко впевнений, що бізнес на розведенні жаб має великі перспективи. Хоча наразі м’ясо цих земноводних не користується популярністю, але унікальні рецепти дозволять донести незвичайні смакові якості українським споживачам. Наші колеги з Kurkul.com дізналися про те, як була створена і працює ферма з розведення жаб і равликів Tante Snails.

Читати також: Жаба за 50 доларів: як заробити на розведенні жаб

Засновник фермерського господарства Tante Snails Орест Давидко п’ять років тому разом з Андрієм Дзюбаном та Артемом Хмизом відкрили у Львові невеликий ресторан Tante Sophie, в якому основну частину меню становили страви за класичними рецептами кухні Провансу.

«Невід’ємною частиною прованської кухні нарівні зі свіжими овочами, морепродуктами, духмяними травами та оливковою олією завжди були жабки і равлики, але тут в Україні найперше ми зіштовхнулися із браком цих земноводних і молюсків», — згадує Орест Давидко.

Спочатку ресторатори замовляли «диких» равликів, а після того, як шеф-кухар підвищив кваліфікацію і дізнався про породистих їстівних равликів, було вирішено відкрити власне виробництво м’яса равликів та жаб.


«Ми розширили власну равликову ферму і це переросло в окремий вид діяльності. Із жабками вийшло так само як і з равликами», — ділиться підприємець.Засновники відправилися вивчати досвід професіоналів у Францію, а вже через деякий час отримали майже 2 га землі для ведення своєї справи.  Фермерське господарство «Давидко» було засноване у 2017 р., а згодом створена міні-ферма з розведення равликів, яку назвали
Tante Snails.

Для того, щоб жаб’яча ферма почала повноцінно працювати, компаньйони закупили маточне стадо, обладнали невеличку водойму та розплідник. Фермер зауважує, що необхідно дотримуватися правильних умов транспортування, температурного режиму, води та кормів, бо породисті жаби досить чутливі до цього.

Також підприємці презентували свій бізнес-план у рамках проєкту «Село. Кроки до розвитку» і отримали від МХП грант у розмірі 50 тис. грн для запуску жаб’ячої ферми.

«Багато чого для жаб’ячої ферми ми зробили самостійно, але ці гроші по гранту МХП ми витратили на спеціальні ємності для транспортування жабок, знаряддя праці, сітки, огорожі, корми і підготовчі роботи для запуску поголів’я на постійне місце проживання», — каже фермер-жабівник.

Орест Давидко дуже хвилювався про першу зимівлю жаб. Але більшість земноводних встигли адаптуватися  і вже нормально почуваються на фермі.

Підприємці зізнаються, що про вирощування жаб шукали інформацію в інтернеті, намагалися перейняти досвід  діючих українських та закордонних ферм.

«Якихось супер-секретів щодо розведення жаб, здається, немає. У кожного підприємства є свої успіхи і помилки. Ми самі тільки вчимося. Поки що добре, що жаби не вимагають занадто багато уваги і поглядати на них можна рідше, ніж до звичайних свійських тварин», — ділиться досвідом Орест Давидко.

Очікується, що на промислові обсяги виробництва жаб’ячого м’яса Tante Snails вийде вже цього року.

«Про перспективи розвитку жаб’ячого бізнесу в Україні поки не готовий говорити — наші люди звикли до іншої їжі. Але завдяки фермі, екскурсіям і дегустаціям ми потихеньку прививаємо культуру споживання цих смачних делікатесів», — зізнається чоловік.

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна