АгроАбітурієнт: вступ та умови навчання у ВНАУ

Через декілька днів розпочнеться зовнішнє незалежне оцінювання. Тому настав час у рамках проєкту «АгроАбітурієнт» продовжувати наші віртуальні подорожі до навчальних закладів і дізнаватися про майбутні перспективи, які відкриваються перед випускниками після отримання диплому.

Сьогодні AgroRobota.com.ua розвідала, що чекає майбутніх аграріїв у стінах Вінницького національного аграрного університету, які спеціальності користуються найбільшою популярністю серед абітурієнтів та яка вартість навчання у ВНАУ.

Alma mater

У 1982 р. на базі Вінницької школи підвищення кваліфікації працівників сільського господарства було створено Вінницький філіал Української сільськогосподарської академії. А вже у 1991 р. на його базі Вінницький державний сільськогосподарський інститут. У 2000 р. був створений Вінницький державний аграрний університет. Наразі Вінницький національний аграрний університет є державним вищим навчальним закладом IV рівня акредитації.

«Розпочинаючи 37 років тому зі 112 студентів ми настільки швидко виросли, що не тільки здобули спочатку статус інституту, університету, а і врешті-решт національного університету. На сьогодні маємо в народному господарстві понад 40 тис. випускників», — підкреслив Президент ВНАУ Григорій Калетнік.

В університеті працює 6 факультетів: агрономії та лісівництва, економіки та підприємництва, обліку та аудиту, менеджменту та права, інженерно-технологічний, технології виробництва і переробки продукції тваринництва та ветеринарії. 

Також у структурі університету діють 6 коледжів, аспірантура, докторантура, інститут післядипломної освіти та консультативно-інформаційного забезпечення сільськогосподарських товаровиробників.


Наразі у ВНЗ навчається 15 тис. студентів. З них 1600 проживають у гуртожитках. На території студмістечка функціонують спортивні майданчики й зали, футбольне поле, пральня, буфет, ботанічний і яблуневий сади, дослідні ділянки, парк закоханих, храм. По всій території проведена локальна комп’ютерна мережа з можливістю доступу до інтернет-мережі. Студентів запрошують до гуртків театральної майстерності й вокалу, студії танцю.

«Лише у ВНАУ відсоток сільської молоді складає біля 85%. Більшою мірою ми орієнтовані на ту молодь, яка народилася і виросла у сільській місцевості. Коли вона переступає поріг університету, ми намагаємося створити комфортні умови не лише для формування їх як спеціалістів у певних галузях, але створити умови, щоб вони формувалися як особистості», — наголосив ректор університету Віктор Мазур.

У ВНАУ є сторінки у Facebook, Twitter, а також є свій YouTube канал, де можна познайомитися з навчальним закладом ближче. 

Викладацький склад

Президент Вінницького національного аграрного університету — Калетнік Григорій Миколайович. З березня 2010 р. він обіймав посаду ректора ВНАУ, а у 2013 р. його було обрано Президентом університету. Калетнік Григорій Миколайович — Доктор економічних наук, професор, дійсний член (академік) НААН України. Народний депутат України 4-го, 5-го, 6-го і 7-го скликань. Відмінник народної освіти. 

Є автором понад 350 наукових і навчально-методичних праць, серед яких 24 монографії, 20 навчальних посібників, 8 підручників та понад 150 наукових статей у фахових виданнях. Автор 61 патенту на винаходи та корисні моделі.

Ректор вінницького національного аграрного університету — Мазур Віктор Анатолійович. Він є кандидатом сільськогосподарських наук, професором, доцентом. Нагороджений знаком «Відмінник аграрної освіти та науки» III і II ступеня та відзнакою «Знак Пошани». 

«Університет став для мене другою домівкою. Моє життя пов’язане з колективом ВНАУ. Фактично весь період становлення освітньої і наукової діяльності ВНЗ відбувався на моїх очах. Основним критерієм діяльності будь-якого освітнього закладу є його величність студент, а вже оцінкою колективу і всього освітнього закладу є випускники, які працюють на теренах України. А Вінницький Національний Аграрний Університет славиться як своїми випускниками, так і науково-педагогічним колективом», — пояснив Віктор Мазур. 

До професорсько-викладацького складу увійшло 465 викладачів, 65 докторів наук і 245 кандидатів наук. Більшість викладачів мають педагогічний стаж понад 10 років. Щорічно близько 20 % викладачів підвищують кваліфікацію у вітчизняних вищих навчальних закладах, наукових та виробничих установах.

Аграрні спеціальності

ВНАУ здійснює підготовку за багатоступеневою системою: адаптація випускників шкіл до навчання у виші, підготовка молодших спеціалістів, бакалаврів, магістрів, кандидатів і докторів наук.

Форма навчання — денна, заочна та дистанційна. Навчальний процес проводиться українською та англійською мовами.

Наразі у ВНАУ готують фахівців за понад 24 спеціальностями:

  • Факультет агрономії і лісівництва: «Агрономія», «Садівництво та виноградарство», «Захист і карантин рослин», «Лісове господарство», «Садово-паркове господарство», «Екологія»;
  • Факультет економіки та підприємництва: «Економіка», «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», «Комп’ютерні науки», «Туризм», «Готельно-ресторанна справа», «Менеджмент»; 
  • Факультет обліку та аудиту: «Облік і оподаткування», «Фінанси, банківська справа та страхування»;
  • Факультет технології виробництва і переробки продукції тваринництва та ветеринарії: «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», «Харчові технології», «Водні біоресурси та аквакультура», «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза»;
  • Факультет менеджменту та права: «Менеджмент», «Маркетинг», «Публічне управління та адміністрування», «Право»; 
  • Інженерно-технологічний факультет: «Агроінженерія», «Галузеве машинобудування», «Енергетика, електротехніка та електромеханіка».

Вартість за весь термін навчання (8 семестрів) всіх аграрних спеціальностей на денній формі становить 48 796 грн. Щоб отримати диплом бакалавра за спеціальністю «Облік і оподаткування», «Фінанси, банківська справа та страхування», «Економіка», «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», «Комп’ютерні науки», «Менеджмент», «Маркетинг», «Публічне управління та адміністрування», «Готельно-ресторанна справа», «Туризм», «Право» треба сплатити 62 444 грн. 

На заочній формі навчання вартість за весь термін на всіх спеціальностях буде становити 30 000 грн.

Вступна кампанія 

Статистика вступу на бакалаврат (дані за 2020 р.): 

  • 143,61 і 8,93 — середній бал ЗНО і атестата для вступу на бюджет;
  • 130,99 і 8,33 — середній бал ЗНО і атестата для зарахування на контракт;
  • 872 — заяв на вступ отримав університет;
  • 2185 — ліцензійний обсяг;
  • 1,64512 — середній пріоритет серед всіх заяв (від 1 до 9);
  • 2,31 — конкурс на одне бюджетне місце (серед всіх заяв);
  • 689 — зараховано на контракт, 159 — на бюджет.

Найбільш популярними агроспеціальностями для вступу у 2020 р. Стали «Агрономія» (325 заяв), «Екологія» (240 заяв), «Агроінженерія» (194 заяви), «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва» (110 заяв).

Серед найменш популярних агроспеціальностей у 2020 р. стали «Лісове господарство» (72 заяв), «Галузеве машинобудування» (64 заяв), «Садово-паркове господарство» (52 заяви), «Захист і карантин рослин» (51 заява), «Садівництво та виноградарство» (34 заяви), «Водні біоресурси та аквакультура» (11 заяв). 

«Вдячна долі і батькам за те, що у свій час спрямували і дали можливість навчатися у ВНАУ. У цьому закладі теоретична база досить сильна і допомагає в подальшій роботі. Я працюю за фахом 5 років. Дуже багато згадується, що ми вивчали, і ті знання, які можна зараз застосувати на практики», — поділилася випускниця ВНАУ, головний технолог товариства «Азорель» Юлія Храновська.

AgroRobota.com.ua розібралася, наскільки важко було вступити на «Агрономію», «Екологію» та «Агроінженерію» у 2020 р. 

На спеціальність «Агрономія» у 2020 р. було подано 325 заяв. Усього ліцензійний обсяг склав 125 місць, з яких 85 бюджетних. При цьому на бюджет було зараховано 44 абітурієнтів. Конкурс на одне бюджетне місце — 1,27.

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 148,88. Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 118,12.

«Я вирішив продовжити батьківську справу. Мені це подобається робити з простими людьми, дивитися, як росте все, що ми сіємо, і працювати біля землі. Робота агронома різноманітна робота: виїжджаєш, дивишся за зерном, як краще переробити, висушити, зібрати чи відправити на сушку», — розповів студент спеціальності «Агрономія» Олександр Дідик.

На спеціальність «Екологія» було подано 240 заяв. Ліцензійний обсяг складав 28 місць. Вступили ж лише 26 абітурієнти. Середній рейтинговий бал зарахованих на контракт — 130, 48.

Ліцензійний обсяг спеціальності «Агроінженерія» є складає 95 місць. Всього поданих заяв було 194. На цю спеціальність було зараховано 64 чоловік. 

Середній рейтинговий бал зарахованих на бюджет — 143,64, на контракт — 116,63.

Міжнародна співпраця

Вінницький національний аграрний університет співпрацює з навчальними закладами у Словаччині, Болгарії, Польщі, Угорщині, Румунії, Чорногорії, Болгарії, Латвії, Білорусі, Грузії, Китаю, Нідерландів, Албанії, Кенії, Канади, США, Великобританії та ін. Наразі ВНАУ має 57 зарубіжних університетів-партнерів.

ВНАУ входить до Вишеградської асоціації університетів (VUA) та Асоціації університетів Чорноморського регіону (BSUN).

Студенти ВНАУ беруть участь у міжнародних конкурсах та проєктах, серед яких University Startup World Cup, «Startup-проект», Innovation market, Ukrainian Israeli Innovation Summit, International Startup University Battle, Innovation Market.

Окрім того, студенти мають можливість проходити виробничі практики та стажування на сільгосппідприємствах Європи, США, Австралії.

Працевлаштування

«Вінницький національний аграрний університет бере свій початок з філіалу української сільськогосподарської академії. Її випускники займали найвищі посади в державі. Я горджуся тим, що випускники ВНАУ прославляють університет. І це гордість нашого колективу», — наголосив Григорій Калетнік.

ВНАУ співпрацює з українськими агропідприємствами, які є потенційними майбутніми роботодавцями для випускників. Серед таких — агрохолдинг «Контінентал Фармерз Груп», «НІБУЛОН», «Зернопродукт МХП», СТОВ «Кряж і К», «Миронівський хлібопродукт», «Краєвид Поділля», «Явір – Агросервіс», «Аграна Фрут Лука», «Аграна Фрут Україна», «Промінь», «Прогрес», «Колос», «Хмільницьке», «Вінницький олійножировий комбінат», «Барлінек», «Ольгопіль», «Приватбанк».

«Молодь зараз виїжджає працювати за кордон. Хоча я вважаю, що це неправильно, адже і в Україні також є хороші місця для роботи. Треба вступати в аграрні вузи, тому що ці професії є високозатребуваними», — поділилася випускниця ВНАУ, головний технолог товариства «Азорель» Юлія Храновська.

AgroRobota.com.ua бажає абітурієнтам обрати спеціальність за покликом серця, успішно здати ЗНО та вступні екзамени, розкрити свої здібності, насолоджуватися навчанням і  пов'язати своє життя з роботою в агро.

© Юлія Ніколенко, 2021, AgroRobota.com.ua

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна