YouTube-ведуча Тетяна Шмигель: Маю ціль показати, що жінка-агроном може бути професіоналом

Редакція AgroRobota.com.ua вперше заочно познайомилася з Тетяною Шмигель, коли отримала від неї резюме. Тоді дівчина вирішила змінити сферу своєї діяльності і відгукнулася на вакансію ведучої Youtube-каналу «СуперАгроном»

А сьогодні Тетяна Шмигель поділилася, як зламала стереотип і знайшли роботу під час карантину, про що розповідає аграріям та чи буде майбутнє за YouTube.

shmygel.JPG (103 KB)

AgroRobota.com.ua: Ви маєте аграрну освіту. Що вплинуло на вибір майбутньої професії?

Тетяна Шмигель: Ніколи не думала, що буду агрономом! Я творча особистість і бачила своє майбутнє зовсім в іншій сфері, хоча в школі дуже полюбляла хімію та біологію. Рішення піти в Миколаївський аграрний університет було спонтанним. І не тому, що не взяли в інший навчальний заклад. Навпаки, обирати було з чого, однак з аграрного зателефонували першими, емоції взяли верх і я, як наречена, одразу відповіла «Так!»

AgroRobota.com.ua: Зараз Ви ведуча Youtube-каналу «СуперАгроном». Що входить у коло обов’язків?

Тетяна Шмигель: Так, я ведуча або ж агроблогер кому як зручніше сприймати. Якщо сказати, що я просто знімаю відео на аграрні теми, то це не так! Намагаюсь показати дійсно цікавих «польових» зірок нашої країни. Є агрохолдинги з крутими земельними банками. В аграрному секторі всі знають, як і самих керівників, так і агрономів. Однак я хочу показати тих, хто також намагається отримати врожай, не маючи супер-крутих технологій у своєму господарстві, і йде на ризик кожного сезону. Життя агрономів та проблеми, з якими приходиться стикатися, мене дуже цікавлять.

Читати також: Професія: які дива можуть творити агрономи?

AgroRobota.com.ua: Як знайшли роботу? 

Тетяна Шмигель: Чат в телеграмі «АгроРобота в Києві» у мене давно і я періодично слідкувала за ним. Перед цим я працювала агрономом в Південному регіоні дистрибуційної  компанії «Торговий Дім Насіння». Однак всі ми знаємо, що трапилося з цим підприємством. І це припало на період першого карантину 2020 року. Тоді взагалі вакансій ніде не було. Всі ми знаємо, що працівники перестрибують з однієї компанії в іншу, коли є багаторічні зв'язки або непоганий досвід роботи з клієнтами за плечима. Я в цій справі була новачком, бо основний досвід роботи був не на території України. Коли побачила вакансію ведучої, то відправила резюме і поклала надію на свої знання в агрономії.

AgroRobota.com.ua: Ви зламали стереотип і знайшли роботу під час карантину. Наскільки це важко було проходити співбесіду?

Тетяна Шмигель: Перед співбесідою у мене було завдання відзняти відеоролик. Я обрала тему про класифікацію захворювань сільськогосподарських культур. Вже працюючи на своїй посаді я дізналася, що у відеоролику потрібно було розповісти про себе, щоб мене змогли оцінити в кадрі, а я вже тоді почала «грузити» аграрною термінологією.

Співбесіду онлайн проходила вперше і дуже хвилювалася. Мені здавалося, що коли людину бачиш особисто, то такий діалог дозволяє більше розкрити тебе, однак все пройшло досить швидко і позитивно для мене. 

shmygel_8.jpg (68 KB)

AgroRobota.com.ua: Важко було опанувати новий вид діяльності? 

Тетяна Шмигель: Мені знається, що з кожним новим робочим місцем у мене з’являвся новий вид діяльності! Все почалося з компанії «АгроАналіз» у місті Каховка, де було моє перше робоче місце. Я тоді з лабораторії не вилазила і все вчила. Однак книжки та мікроскоп не замінять практику в полі, і тоді я відправилась в Узбекистан на два сезони. Я погодилася відкривати франшизу лабораторії в цій країні та вести агросупровід земельного банку 2 тис. га. В основному там були сади, але працювала й з овочевими культурами та кукурудзою. На той момент мені було лише 23 роки, а впевненості більше, ніж на території України в 30.

Почати працювати на Youtube-каналі було важко. Це, напевно, найскладніше, з чим я зіткнулася в своїй практиці. Мені легше сказали, чи хвора рослина, виявити патоген і прописати захист, ніж сказати перші вступні слова під кожне відео. Однак я вчуся і  прокачую свій левел!

AgroRobota.com.ua:  Ваша аграрна освіта виявилася дуже потрібною для нової професії.

Тетяна Шмигель: Звичайно! Я розумію, про що розмовляти з агрономом і йому легше зі мною спілкуватись. Однак агрожурналісти, які мають не один рік досвіду, але не мають аграрної освіти, також задніх не пасуть.

Читати також: Юрій Токмань: смішний журналіст на серйозних агровиставках

shmygel_7.jpg (127 KB)

AgroRobota.com.ua: Раніше ніколи спадало на думку, що будете працювати в агрожурналістиці? 

Я планувала вести свій агроканал на Youtube, однак думала, що мало розуміюсь в цьому. Це не просто так приїхати в поле, щось відзняти і викласти відео! Зараз з нетерпінням чекаю кожного свого відрядження, тому що це новий герой, нові поля, нові проблеми, які треба вирішити! Я від цього отримую задоволення, а сама зйомка це як доповнення.

AgroRobota.com.ua: Які теми найлегше розкрити? 

Тетяна Шмигель: Напевно більше подобається обговорювати різні продукти захисту рослин, як вони діють, яка ефективність тієї чи іншої діючої речовини. Садівництво та овочівництво люблю, бо маю більше досвіду роботи з цими культурами. А взагалі легких тем не буває.

AgroRobota.com.ua: Як вдається розговорити аграріїв?

Тетяна Шмигель: Першочергово я всім говорю, що я сама агроном, і розумію те, щоб ми не обговорювали. Завжди відкрито і з посмішкою зустрічаю своїх героїв і їм стає простіше вести діалог. Буває комусь треба більше часу, щоб розкритись, камера може викликати внутрішнє переживання. Я так само хвилююся, як і вони, але завжди готова підхопити розмову. 

superagronom.jpg (344 KB)

AgroRobota.com.ua: Як побороти страх перед камерою?

Тетяна Шмигель: Цей страх є завжди. Хоча я розумію, що дубль можна і переписати. Часто це ми робимо? Ні. Напевно лише тоді, коли я одна в кадрі. Тому що я дуже самокритична і намагаюся кожне слово сказати правильно або знаю, що можу зробити це краще! 

AgroRobota.com.ua: Є лайфхаки, як добре виглядати в кадрі?

Тетяна Шмигель: Моя задача показати проблему в полі, героя, а не себе. Є відео, де я зовсім без макіяжу. Однак коли я його переглядаю, то критикую себе, бо я ж дівчина, як ні як.

AgroRobota.com.ua: Майбутнє за Youtube?

Тетяна Шмигель: Минулий сезон протягом карантину ми показали аграріям, що можемо відвідати семінар чи демо-поле онлайн. Не обов'язково їхати кудись все можна переглянути вдома чи за кермом автомобіля під час моніторингу поля. Так і за відповіддю та розв’язанням певної проблеми, більшість звертається до інтернет-мережі. Тому однозначно майбутнє за ютубом, однак всю інформацію треба фільтрувати.

Читати також: Меланія Несмачна: Мені пощастило бути агрономом з навичками журналіста

shmygel_4.JPG (233 KB)

AgroRobota.com.ua: Чи відчуваєте гендерні стереотипи в роботі?

Тетяна Шмигель: Відповім на це питання як жінка-агроном, а не як ведуча. Так, стикалась з цією проблемою не один раз. Чомусь так повелося, що до чоловіка агронома років хоча б за 30 будуть більше прислухатися, ніж до жінки такого ж віку. Вперше я це помітила в Узбекистані, але пов’язала це з релігійними нюансами. Однак повернувшись в Україну, виявилося важко влаштувалися агрономом чи менеджером з продажу. Постійно довелося доводити, що я спеціаліст. В Узбекистані я це зробила і мені й сьогодні пишуть з проханням проконсультувати. А в Україні я на шляху до подолання цієї проблеми!

AgroRobota.com.ua: Ви надзвичайно енергійна. А чи були випадки професійного вигорання? Як з ним боротися?

Тетяна Шмигель: Звичайно були! Наприклад, саме тоді, коли відмовляли в працевлаштуванні на посаду агронома через те, що я жінка. Якщо про ютуб,  то лише тоді коли читаю хейт у свою адресу. З першим борюсь і маю ціль показати, що жінка-агроном може бути професіоналом! А на посаді ведучої необхідно робити день для перезавантаження і знову включитися в роботу! 

AgroRobota.com.ua: Пригадаєте найяскравіший випадок зі зйомок?

Тетяна Шмигель: На першій моїй зйомці ми відправилися до агронома на два дні й навіть ночівля була у нього вдома. З усією родиною за столом обговорювали проблеми  в полі, жартували, планували робочий день на завтра. Я до останнього не розуміла, що все, я на зйомках, і це вже не зупинити! 

AgroRobota.com.ua: Як відпочиваєте від роботи? 

Тетяна Шмигель: Спортзал це єдине місце, де я і відпочину, і виплесну негатив. А взагалі дуже полюбляю подорожувати, сісти за кермо і поїхати десь на декілька годин. Тому відрядження для мене це і натхнення, і відпочинок. 

AgroRobota.com.ua: Що у планах на 2021 рік? 

Тетяна Шмигель: Відповім не про професійні плани, а особисті. Вже не перший рік я мрію про собаку, яка зі мною буде кататись будь-де: чи то в поле, чи в гори чи навіть перебувати в кадрі. Тому хочу чотирилапого помічника СуперАгроному. 

AgroRobota.com.ua: Нехай ця мрія обов’язково здійсниться! Дякуємо за цікаву бесіду!

Нові вакансії

ТОВ "НОВААГРО УКРАЇНА", Харків
Договірна
FERM, Київ
35 000 грн
CULTIVARIY, Київ
27 000 грн