Професії: що чекає елеваториста за сталевими банками?

Робота на елеваторах кипить завжди. Попри це кадровий голод на українських зерносховищах важко вгамувати. Чому на переробних підприємствах до працівників особливі вимоги та чи правда, що справжніх елеватористів готують тільки на елеваторах, будемо розбиратися разом.

Кого чекають працювати на елеваторах?

На сайті AgroRobota.com.ua відкрито 63 вакансії в рубриці «Елеватори та комбікормові заводи». У більшості з них роботодавці шукають операторів і техніків-технологів. Згідно з нашим аналізом ринку праці, найгірше закриваються робочі спеціальності (наприклад, підсобного працівника). Основною причиною цього є небажання самих співробітників працювати. Також, що дивно, дуже довго не закриваються вакансії менеджменту (наприклад, директор елеватора) через високі вимоги до кандидатів. Дефіцитними кадрами вважаються технологи, інженери КВП, енергетики.

По темі: АгроРобота. Елеватори

Серед основних причин, через які шукачі роботи відмовляються працювати на елеваторах, проживання та робота у сільській місцевості. Роботодавці стикаються з проблемою недостатньої кваліфікації кадрів і відсутністю профільної освіти (конкретних спеціалізацій і ВНЗ).

Зарплатний калькулятор

За даними AgroRobota.com.ua, середня заробітна плата на елеваторі становить 7,5 тис. грн. При цьому «стеля» пропозицій 13 тис. грн, а мінімум  4,5 тис. грн.

За кордоном такі фахівці на елеваторі, як технологи, в середньому за місяць отримують зарплату в євро:

Польща

Німеччина

Чехія

Угорщина

Швеція

Данія

Англія

Швейцарія

Нідерланди

Литва

848

2700

1490

800

2181

3279

2570

3815

3121

874

 

Сучасні тренди та реальність

Українські роботодавці прагнуть і до універсалізації фахівців — вузькі спеціальності відходять на другий план. Таку думку під час круглого столу «Кадри на елеваторі. Де знайти, як утримати, де навчати і підвищувати кваліфікацію?», який проходив за підтримки компанії KMZ Industries і агрохолдингу AgroGeneration, висловив начальник експлуатаційно-технологічного відділу департаменту елеваторного бізнесу компанії «Астарта-Київ» Ігор Проценко.

Цей висновок фахівець зробив після знайомства з роботою великих елеваторів і терміналів Америки. У цій країні кадри для елеваторної галузі та машинобудування готує Канзаський університет. За словами Ігоря Проценка, саме такий підхід до підготовки кадрів для роботи на зерносховищах повинен стати трендом в навчанні студентів аграрних ВНЗ.

Читати по темі: На елеваторах будуть все більш затребувані універсальні фахівці — думка

Також один із трендів сучасності автоматизація процесів вже активно проникає і в елеваторний бізнес. На думку заступника генерального директора з розвитку KMZ Industries Бориса Рибачука 95% всіх поломок обладнання на елеваторі спровоковані людським фактором, а саме недостатньою підготовкою персоналу або ж порушеннями працівниками інструкцій з експлуатації, норм охорони праці.

Він вважає, що виробники обладнання, представники науки та практики-елеваторники повинні об’єднуватися, щоб навчання майбутніх фахівців стало більш предметним, а виробничники могли поділитися своїм досвідом. Тоді багатьох ситуацій, які призводять до виходу обладнання з ладу, можна буде уникнути.

Читати по темі: У 95% випадків обладнання на елеваторах виходить з ладу через людський фактор — думка

Фактори ризику на елеваторі

За минулий рік під час роботи з зерном в Україні загинуло 16 людей. Всі вони були працівниками на елеваторах, фермерських господарствах і зернопереробних комбінатах. Основними причинами нещасних випадків стала загибель в зерні, падіння з висоти, попадання в рухомі механізми, ДТП безпосередньо під час перевезення зерна, а також загибель при ремонті обладнання. 

На елеваторах великих компаній за безпекою праці стежать спеціальні департаменти з охорони праці та пожежної безпеки, а порушення правил веде до штрафів. Однак не завжди велика компанія ставить безпеку працівників в пріоритет через додаткові витрати на охорону праці.

Генеральний директор елеватора  ТОВ «Агродар-Бар» Роман Андрейків підкреслив, що автоматизація зерносховища знижує рівень травматизму. У працівників немає потреби постійно бути на великій висоті або біля небезпечного обладнання. За його словами, роботу сучасного автоматизованого елеватора забезпечує менше персоналу, що теж знижує кількість можливих нещасних випадків.

Однак Роман Андрейків звертає увагу, що автоматизація — це не страховка від нещасних випадків, не дивлячись на всі її переваги. Експерт каже, що головне —  звертати увагу на питання безпеки незалежно від віку елеватора і його інженерних особливостей.

По темі: Безпека елеватористів у пріоритеті

Як і де навчати?

На жаль, українські аграрні інститути та університети не мають відповідної матеріальної бази і не встигають за вимогами бізнесу. Тому наразі необхідна активна участь саме виробників у процесі навчання майбутніх фахівців, що дасть можливість ВНЗ підготувати більш кваліфіковані кадри для елеваторів.

Таку думку під час круглого столу «Кадри на елеваторі. Де знайти, як утримати, де навчати і підвищувати кваліфікацію?» висловив директор ННІ Переробних і харчових виробництв Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. Петра Василенка Вадим Бредіхін.

«Навчання фахівців для елеваторної галузі має бути спільним процесом. Університету важко абсолютно самостійно підготувати студента, який потім прийде на роботу на зерносховище, на всі 100%. Це дуже важко, технічна база підприємств завжди буде на крок попереду. Тому нам потрібно об'єднуватися з виробниками навіть на етапі написання навчальних планів», вважає Вадим Бредіхін.

Читати по темі: Аграрні ВНЗ України та виробничники повинні об'єднати зусилля в підготовці кадрів для елеваторів — думка

Також перед запуском нового елеватора в роботу рекомендують відправляти персонал на навчання на діючий елеватор, бажано з обладнанням від цього ж постачальника. Там працівники зможуть навчитися, як правильно приймати, чистити і сушити зерно з точки зору реальної експлуатації, а не так, як пише книжка. Зараз агропідприємства відчувають чималий дефіцит кадрів, тому краще їх виростити у себе на елеваторі. 

Яким повинен бути елеваторист? 

Власники та директори «сталевого» бізнесу бажають бачити претендентів, готових проявляти креативність і винахідливість, навчатися інноваційним методам роботи. Проте залишаються і «стандартні» вимоги: диплом у галузі промислового чи харчового машинобудування (або його еквівалент) + не менше 3-5 років практичного досвіду.


Роботодавці хочуть бачити в ідеальному працівнику елеватора такі якості:

  • здібності до навчання;
  • знання основ охорони праці та пожежної безпеки;
  • впевнений користувач MS Office;
  • комунікативні навички, відповідальність;
  • порядність;
  • самостійність й ініціативність;
  • знання систем якості;
  • водійське посвідчення категорії B.

Водіїв зерновозів чекать з таким набором характеристик:

  • досвід роботи водієм в торговій компанії від 2 років;
  • впевнене водіння автомобіля;
  • наявність водійських прав (обов'язково);
  • відповідальність, працьовитість, старанність, бажання працювати в колективі;
  • пунктуальність;
  • знання пристроїв автомобілів і способів їх ремонту вітається;
  • орієнтування на дорогах України.

А головне роботодавці хочуть бачити самостійних працівників, лідерів, які здатні генерувати та приймати правильні рішення в потрібних обставинах. Адже робота на елеваторі забезпечує серйозний практичний досвід. А ви вже готові спробувати свої сили?

Louis Dreyfus Company відкрила у с. Зятківці (Гайсинський район) вакансію керівника елеватора

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна