Юрій Токмань: смішний журналіст на серйозних агровиставках

Вже скучили за аграрними виставками? Зізнаємося, що ми теж. Тому вирішили зустрітися з тим, хто знає про всі таємниці, які ховаються за кулісами аграрних подій. Журналіст і оглядач сільгоспвиставок Юрій Токмань розповів, як йому вдається втілюватися в роль Сірьоги Тракториста та показувати, що виставки — не обов’язково пафосні заходи, на яких хочеться спати, а майданчики, де кожен аграрій знайде для себе щось цікаве.

Tokman.jpg (296 KB)

AgroRobota.com.ua: Що вплинуло на вибір майбутньої професії?

Юрій Токмань: У мене не було такого, що я вже в 5 чи 10 років знав, ким я буду, коли виросту. Не було такого, що я з самого дитинства чітко розумів, що стану журналістом. Батьки хотіли, щоб вивчився на економіста, а мені математика не подобалася, я любив щось творче. І от, маючи на руках бали ЗНО та буклет Сумського державного університету, я підбирав уже напрямок, на якому я буду навчатись, зіставляючи мої бали і дисципліни та бали й дисципліни, які потрібні для тієї чи іншої спеціальності. Коли дізнався, що в СумДУ є журналістика, я чітко зрозумів, що так, це саме те, чого я хочу. Подавав документи не лише в цей ВУЗ, а ще й у кілька інших, але теж сумських. Мій дядько переконував і мене, і батьків, щоб я пробував вступити в «Києво-Могилянську академію», але подумали, що це може добряче вдарити по бюджету, а отримати якісну освіту можна будь-де, якщо вчитись і розвиватись.

Читати також: Професія: аграрний журналіст

AgroRobota.com.ua: Яка освіта потрібна агрожурналісту: аграрна чи журналістська?

Юрій Токмань: Насправді я вважаю, що агрожурналісту потрібні знання і з аграрної сфери, і з журналістики. Якщо агроном захоче стати журналістом, то він зможе навчитися писати, розбереться в жанрах та навчиться проводити інтерв’ю. Так само і журналіст. Якщо він захоче писати на аграрну тематику, то обов’язково розбереться в усіх нюансах цієї сфери. І перший, і другий наб’ють немало ґуль, перш ніж стануть першокласними фахівцями у цій сфері.

banner-traktorist.jpg (108 KB)

AgroRobota.com.ua: Одразу почали працювати журналістом?

Юрій Токмань: Я починав свій шлях у журналістиці з роботи оператора на місцевому телебаченні. Пропрацював десь півроку, а потім на обласному телебаченні UA:Суми з’явилась вакансія спортивного журналіста, і я вирішив спробувати себе. Мене взяли на роботу, і тут я починав як спортивний журналіст, а згодом почав їздити на зйомки будь-якого характеру, паралельно також виконував обов’язки оператора. У цей час мене спробували у ролі ведучого ранкових новин у прямому ефірі. Це цікавий досвід, адже це серйозні новини і треба бути доволі зосередженим в кадрі. Але ляпи бували, як же без них. Вранці особливо важко контролювати дикцію. А одного разу на лікарняний пішов один з ведучих ранкового шоу, яке йшло 2 години в прямому ефірі. Замінити його було ніким і спробували мене. Це теж дуже цікавий досвід живого спілкування перед камерами, без змоги перезаписати невдалий момент. Ми жартували, спілкувались з гостями, влаштовували інтерактиви. Коли двоє ведучих вирішили звільнитись, то моя кандидатура вже розглядалась на заміну. Так я кілька місяців прокидався о 5.30 ранку і їхав на студію. Після телебачення я ще трохи попрацював менеджером з реклами і повернувся до журналістики, влаштувавшись на сайт Traktorist.ua

Tokman_1.jpg (110 KB)

AgroRobota.com.ua: А був уже досвід роботи в агро?

Юрій Токмань: В агро я не працював і, чесно кажучи, на тракторі їздити не вмію. Та й з технікою я не дуже ладнаю. Але дивлячись, які зараз трактори і який там комфорт, то я б не проти стати трактористом. Звісно це лише одна сторона цієї роботи, яку бачить більшість. Але думаю, якби я вивчився на тракториста, то опанував би цю професію сповна.

AgroRobota.com.ua: Що для вас простіше: відписувати матеріали текстом чи записувати відео? 

Юрій Токмань: Для мене простіше працювати в кадрі, це більш живий формат, динамічний, тим більше я починав як відеожурналіст. До того ж я ще й трохи оператор, тому і ці нюанси кадру теж знаю. Але це не означає, що не люблю писати. Інколи в відео не скажеш всього, тому що зараз глядач любить не надто тривалі формати. А в тексті можна передати більше, «розжувати» так би мовити. І текст можна швидко «передивитись по діагоналі», прочитати моменти, які цікавлять. Відео ж в цьому плані не надто зручне.

AgroRobota.com.ua: Наскільки важко втілюватися в роль Сірьоги Тракториста? 

Юрій Токмань: Мені подобається роль Сірьоги Тракториста. Це незатійливий, легкий на підйом, простий хлопчина, який не дуже заморочується осудом оточуючих, а просто робить те, що йому подобається, і говорить, що думає. Звісно ж без негативу. Для втілення потрібен гарний костюм, хороший настрій, комунікабельність. І звісно ж почуття гумору. Хоча почуття гумору Сірьоги, як на мене, у його простоті.

AgroRobota.com.ua: Як виникла ідея створення такого образу? Чи існує у Сірьоги Тракториста прототип?

Юрій Токмань: Ідея виникнення цього образу виникла у колег — Андрія Губіна і Максима Шамрая. Вони хотіли показати сільгоспвиставки з іншого боку, без лиску та помпезності. Хотіли зробити, щоб чоловіки і жінки в дорогих костюмах, які стоять на стендах чи ходять біля техніки, усміхались, розслаблялись та показати виставку простою, цікавою для тих, хто не знає, що це таке. Прототипу образу немає, ім’я вже придумав я і манеру поводження теж. Ось так і з’явився Сірьога Тракторист. На першій виставці «АгроВесна», яка була у лютому, аграрії не очікували побачити такого персонажа. Всім було весело, ніякої агресії я не бачив ні від кого. Робили компліменти костюму, картузу, охоче говорили. Навіть на стенді китайської техніки YTO, яку Сірьога через червоний колір називав Case IH. Нам навіть порадили купити не трактори, які вони презентували, а МТЗ. Люди теж з гумором ставляться до таких ситуацій.

Tokman_3.jpg (545 KB)

AgroRobota.com.ua: Як вдається розговорити аграріїв? Чи є власні секретні техніки спілкування?

Юрій Токмань: У цьому форматі аграріїв розговорити дуже просто. Коли вони бачать трохи недолугий костюм, персонажа в цьому костюмі з мікрофоном й оператора з камерою, то вони теж включають свої акторські здібності, застосовують почуття гумору і діалог складається. Звісно, не варто задовбувати розмовою тих, хто кудись поспішає чи зайнятий розмовою по телефону. Краще говорити з тими, кого ця розмова не обтяжить. Може людина трактор купляє, домовляється за знижку в десятки тисяч гривень чи доларів, а тут Сірьога з мікрофоном лізе питати, де він такі шикарні брюки купив чи гроші на трактор взяв.

AgroRobota.com.ua: Пригадаєте найяскравіший випадок зі зйомок?

Юрій Токмань: Майже всі найяскравіші випадки потрапили у випуски. Сірьогу впізнавали, пригощали, подарували парасольку на одному стенді, пропонували житло перед виставкою в Кропивницькому. А на виставці «АгроЕКСПО» в цьому році був випадок, коли ми вже все відзняли, оператор набирав відеоряд, а я просто прогулювався стендами, до мене пристали двоє чоловіків, які представляли запчастини. Це було вже завершення дня і вони, скажімо так, були вже розслаблені кілька чарок тому. Вони побачили, що ми знімаємо і дуже захотіли рекламу в Instagram. Тоді ще не було сторінки Сірьоги Тракториста. Я прямо сказав, що такими питаннями не займаюсь, але вони дуже наполегливо хотіли, щоб я їх прорекламував, пропонуючи будь-яку суму. Я сказав, що можу зробити це на своїй особистій сторінці, але попередив, що моїм підписникам навряд будуть цікаві ті деталі. Їм було все одно, їх цікавила тільки реклама. У результаті я ледве від них втік.

Інстаграм Сірьога Тракторист

AgroRobota.com.ua: Що у планах Сірьогі на майбутній рік? 

Юрій Токмань: Дуже шкодую, що не зміг відвідати виставку «ІнтерАгро» через те, що захворів на коронавірус незадовго до заходу. Тому плани на майбутній рік залежать від епідеміологічної ситуації і від того, як будуть проходити аграрні заходи. Також хочеться знайти ще якісь формати, окрім оглядів виставок, може переберемось в онлайн. А поки от створили сторінку в Instagram, яку будемо наповнювати гумором, різними цікавими штуками. Звісно серед глобальних мрій головною є огляд найбільшої виставки в світі — Agritechnicа.

AgroRobota.com.ua: Як відпочиваєте від роботи? Де шукаєте натхнення?

Пошук натхнення стає все більш актуальним. Я для себе його шукаю в спілкуванні з друзями і з природою. Якщо відчуваю, що 4 стіни вже давлять більше, ніж зазвичай, то їду до батьків у село і там надихаюсь.

А ще одне з моїх основних хобі — це гумор. З 2009 року я грав в КВН, був автором, ведучим, сидів у журі, а коли в Сумах з’явилась «Ліга Сміху», але серед шкільних команд, то був там тренером. Крім того, займаюсь стендапом. Щоправда давно вже не виступав, але коли випадає можливість виступити на відкритому мікрофоні, то стараюсь не упускати можливості. Крім того, зараз часто збираємось з друзями і граємо в «Що? Де? Коли?». Я готую питання і в ролі ведучого виступаю в цій інтелектуальній грі. Гра може початись, як онлайн, так і вдома, і в барі, головне, щоб у мене вистачило питань.

Tokman_5.jpg (120 KB)

AgroRobota.com.ua: Чи не жалкуєте про свій вибір бути агрожурналістом? 

Юрій Токмань: Я не шкодую, що прийшов в журналістику. Це робота, яка не дає сумувати, не дає життю стати монотонним. Дуже круто їхати в інший куточок України, спілкуватись з тамтешніми мешканцями, а потім приїжджати і спілкуватися з читачами через свої матеріали.

AgroRobota.com.ua: Дякуємо за цікаву бесіду!

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна