Чи потрібен закордонний досвід для роботи в Україні — думка

Про навчання співробітників та закордонний досвід у роботі компанії Latifundist.com вирішив дізнатися у керівника відділу тваринництва агропромхолдинга «Астарта-Київ» Михайла Травецкого.

Latifundist.com: Як Ви вважаєте, чи варто відправляти на подібні заходи або навчання за кордон співробітників компанії? Чи не лякає, що вони можуть залишитися працювати в європейських фірмах, а не в Україні?

Михайло Травецький: Для мене це досить глибокі речі, тому що я свого часу теж працював за кордоном. Я вважаю, що кожен повинен приїхати до Європи і не тільки, щоб подивитися, яке тут життя і рівень тваринництва, як тут працювати і до чого прагнути. Щоб потім можна було приїхати в Україну і все побачене тут впроваджувати, або хоча б намагатися практикувати у себе в країні. Як Тарас Шевченко писав: «Чужого научайтесь та свого не цурайтесь».

У нас досить часто пересічні фахівці, техніки штучного осіменіння, ветеринарні лікарі ферм, керівники їдуть на подібні мікронавчання за кордон. І мені набагато легше пояснювати як працюють технології людям, які бувають на таких заходах. Хоча б вони бачать, що я від них хочу. Я їм візуалізую картинку, і коли вони приїжджають додому, вже зовсім по-іншому бачать всі елементи.

За 20 років моєї роботи в тваринництві поруч зі мною працювало досить багато хлопців, яким я свого часу допоміг поїхати за кордон на навчання, і до сих пір допомагаю. І вони там працювали не один-два дня, а півроку-рік. Вони поїхали, побачили, оцінили цей досвід. І як показав час, після повернення додому вони стали вже якісно іншими фахівцями, перейшли на інші рівні і працюють вже більш усвідомлено, тому що вони вже знають і бачать, як потрібно працювати.

Але на сьогоднішній день не кожен враховує і наш менталітет. Не можна просто взяти і перейняти досвід, поставити доїльний зал або роботів, завести все це. Потрібно змусити все це працювати і давати прибуток. Тим більше в наших умовах, коли більшість людей не звикло працювати так, як вони працюють за кордоном. Якщо взяти українця і порівняти, як він працює за кордоном і вдома, то я вам скажу, це дві різні людини. У нас вдома ми такі «досить творчі».

Latifundist.com: Чи є зараз в Україні в цілому і у Вашій компанії проблема підбору кадрів в тваринництві? І як Ви її вирішуєте?

Михайло Травецький: Так, є, досить гостра і досить відчутна. Ми возимо з ферми на ферму тих, хто залишився. Ми створюємо такі умови роботи, які вимагають менших витрат трудового ресурсу, автоматизуємо, оптимізуємо, вкладаємо в розвиток напрямків. Одне з таких напрямків — створення фідцентров нетельних комплексів.

Читати за темою: Михайло Травецький: Корова — це божественна тварина

Нові вакансії

Harveast, Бишів
Договірна
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ТОВ "Полісся-Гарант", Рівне (Рівненська обл)
Договірна