Ринок праці на карантині: чи чекати масштабного безробіття?

Карантинні заходи у всьому світі вже зараз впливають на зростання рівня безробіття. Протягом останніх двох тижнів щонайменше мільйон людей у Європі втратили роботу. Пріоритетними напрямками діяльності міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України є збереження робочих місць та зарплатні. Та чи можливо це в умовах економічної кризи, яка може розпочатися через пандемію коронавірусу? Як будуть складатися відносини між працедавцями та найманими робітниками після завершення карантину дізнавалася команда AgroRobota.com.ua.

Офіційні дані

Згідно з даними Євростату, у грудні 2019 р. рівень безробіття у країнах-членах ЄС становив 6,2%. Це найнижчий показник з січня 2000 р.

Рівень безробіття у країнах Єврозони становив 7,4%. Цей показник був меншим лише у травні 2008 р. 

euro.png (74 KB)

Серед країн ЄС найнижчий рівень безробіття зафіксований у Чехії (2,0%), Німеччині та Нідерландах (обидві 3,2%).

А найвищі показники безробіття — в Греції (16,6% у жовтні 2019 р.) та Іспанії (13,7%).

У жовтні-грудні 2019 р. рівень безробіття в Україні досягнув 8,7%. 

Найнижчий рівень безробіття у 2019 р. був зафіксований у Харківській (4,7%), Одеській (5,7%), Київській (5,7%) областях та м. Києві (5,7%). Найбільший — у Донецькій (13,5%), Луганській (13,7%) і Кіровоградській областях (10,8%).

bezrobittya_Ukraine.png (45 KB)

У жовтні-грудні 2019 р. кількість безробітного населення у віці 15 років і старше й у віці 15-70 років становила 1,6 млн осіб.

Безробітне населення (за методологією МОП)

 

У віці 15-70 років

Працездатного віку

Рік

У середньому, тис.осіб

У % до робочої сили відповідної вікової групи

У середньому, тис.осіб

У % до робочої сили відповідної вікової групи

2010

1 713,9

8,2

1 712,5

8,9

2011

1 661,9

8,0

1 660,9

8,7

2012

1 589,8

7,6

1 589,2

8,2

2013

1 510,4

7,3

1 510,3

7,8

2014

1 847,6

9,3

1 847,1

9,7

2015

1 654,7

9,1

1 654,0

9,5

2016

1 678,2

9,3

1 677,5

9,7

2017

1 698,0

9,5

1 697,3

9,9

2018

1 578,6

8,8

1 577,6

9,1

2019

1 487,7

8,2

1 486,9

8,6

 

Станом на 1 березня 2020 р. до державної служби зайнятості звернулося 377 тис. осіб безробітних. Більшість з них раніше працювали у промисловості, сільському господарстві, а також оптовій та роздрібній торгівлі.

Серед безробітних за професійними групами 21,9% становлять робітники з обслуговування та експлуатації устаткування, 13,5% працівники сфери торгівлі та послуг, 13,9% найпростіші професії, 13% службовці та керівники, 9,4% робітники з інструментом, 9,2% фахівці, 8,8% професіонали, 5,5% кваліфіковані робітники сільського господарства, 4,8% технічні службовці.

Bezrobitni.png (181 KB)

Зміни у трудовому законодавстві

Верховна Рада 30 березня ухвалила закон про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019) № 540-IX.

Наразі додержання письмової форми є обов'язковим при укладенні трудового договору про дистанційну роботу. Також за погодженням між роботодавцем і працівником може встановлюватись гнучкий режим на визначений строк або безстроково як при прийнятті на роботу, так і згодом.

Допомога по частковому безробіттю може надаватися, якщо зупинення чи скорочення виробництва та тривалості робочого часу працівників є вимушеним і роботодавець вживає заходи щодо профілактики та запобігання поширенню епідемії.

Кабінет міністрів України збільшив розмір Фонду державного соціального страхування на 500 млн грн. Також була змінена схема виплат по безробіттю на період дії карантину. Виплати будуть перераховувати в перший день реєстрації безробітного в службі зайнятості. 

trydova-1.jpg (52 KB)

(Не)втратити роботу під час карантину

За даними Європейської конфедерації профспілок (ETUC), протягом останніх двох тижнів у Європі щонайменше мільйон людей втратили роботу. І ця цифра включає лише контрактників, які подали заявки на допомогу по безробіттю.

«На даний час, особливо на останньому тижні, кількість компаній, що зникають з ринку, різко зростає. Тисячі і тисячі малих і середніх підприємств, діяльність яких призупинена, не зможуть повернутися на ринок. А з іншого боку ми спостерігаємо щонайменше мільйон працівників, які стали безробітними в різних європейських країнах через відсутність короткочасних робочих умов або зарплати», — пояснив генеральний секретар ETUC Лука Вісентіні. 

За його словами, якщо ця ситуація не буде врегульована, то після Великодня кількість безробітних може збільшитися у три чи навіть чотири рази.

Очікується, що Єврокомісія найближчим часом запропонує створити загальноєвропейську схему перестрахування безробіття в рамках пакету заходів щодо активізації спільної економічної реакції ЄС на пандемію коронавірусу. Наразі Європейська Комісія планує зібрати кошти на схему перестрахування в розмірі від €80 млрд до €100 млрд. Відповідно до цих планів, ЄС надаватиме позики урядам, які потребують допомоги у фінансуванні короткочасних робочих схем. 

У США також невтішні показники. Станом на 21 березня 3,3 млн осіб подали заяву про безробіття і отримання допомоги. А 26 березня сенат затвердив пакет допомоги економіці на суму $2,2 трлн. Ці гроші будуть направлені на пільгові позики для підприємств та прямі виплати населенню. 

zvilnennya.jpg (83 KB)

Державна служба зайнятості України відзвітувала, що станом на 23 березня 2020 р. кількість зареєстрованих безробітних становить 354,5 тис. осіб. Цей показник майже однаковий з аналогічним періодом у минулому році. Серед причин відсутності такого явища називали: обмеження транспортної доступності, необхідність особистого відвідування центру зайнятості потенційним клієнтом, побоювання за власне здоров’я або просто самоізоляція. 

За даними Федерації профспілок України, у січні-лютому поточного року кількість осіб, які скористалися послугами Державної служби зайнятості, збільшилася на 8% порівняно з аналогічним періодом 2019 р. 

Під час карантину багато підприємств не скорочують робочий штат, але відправляють працівників у оплачувані чи неоплачувані відпустки, пропонують перейти на неповну ставку та дистанційний режим роботи.

gradys.jpg (54 KB)

«Чи є у роботодавців для цього об’єктивні підстави, чи вживав роботодавець інших заходів для утримання працівників — різного роду відпустки, скорочення робочого часу, оголошення простою тощо стане ясно з величезної кількості судових позовів про поновлення на роботі. Ситуація доходить до абсурду останніми днями роботодавці приходили зі своїми працівниками до центрів зайнятості та вимагали у наших спеціалістів зареєструвати їх як безробітних», — пояснила директор Державного центру зайнятості України Ольга Макогон.

В Україні керівникам, які незаконно звільняють працівників під час карантину, може загрожувати штраф до 51 тис. грн або виправні роботи, а також позбавлення права обіймати певні посади або виправні роботи на строк до 2 років. Адже коли людину беруть на роботу і укладають договір, то між нею і роботодавцем, прописані певні умови. Тому керівники не можуть їх погіршувати під приводом карантину.

Чи можна щось спрогнозувати? 

З урахуванням поточних світових тенденцій та виникнення пандемії COVID-19 уряд України уряд скоригував економічні показники на 2020 рік. Основні зміни прогнозу є результатом суттєвого спаду всієї світової економіки та впровадження масштабних заходів, направлених на стримування і боротьбу з COVID-19, як в Україні, так і в більшості країн світу.  У результаті прогноз рівня безробіття був переглянутий. Очікується, що у 2020 р. він становитиме 9,4% проти прогнозованого 8,1%, а падіння реальної заробітної плати складе 0,3%.

Одним із найбільших факторів, які вже почали впливати на рівень працевлаштування України, є закриття кордонів, негативні тенденції в економіках європейських країн, а з цим і масове повернення українських заробітчан. Тому в Україні не лише збільшиться конкуренція на ринку праці, а й погіршиться ситуація з нелегальною роботою.

«Виникає парадоксальна ситуація: стільки часу у суспільстві обговорювалася необхідність повернення наших заробітчан на національний ринок праці, а коли вони вимушено повернулися, їм буде вкрай складно працевлаштуватися в Україні через відсутність пропозицій», — підкреслила Ольга Макогон.

За її словами, трудові мігранти не повернуться до країн працевлаштування у короткостроковій перспективі після завершення карантину. Адже це залежить від особистого вибору людини та відкриття кордонів. Наразі про останнє навіть не йде мова.

medium.jpg (90 KB)

Також очікується, що роботодавці почнуть підвищувати навантаження на працівників, щоб не збільшувати штат. При цьому, рівень заробітної плати буде знижуватися. Адже якщо до пандемії коронавірусу в Україні був відтік робочої сили та нестача трудових резервів, то наразі ця тенденція неактуальна. У зв’язку з тим, що велика кількість людей буде шукати роботу, на більшу заробітну плату в Україні можна не претендувати.

Щоб вирішити проблеми безробіття, уряд України повинен запропонувати комплексних програм як для заробітчан, так і для бізнесу. Наразі Кабмін розробляє програму зі створення робочих місць для тих, хто приїхав з-за кордону чи втратив роботу у зв’язку з поширенням коронавірусу.

«Ми плануємо створити багато робочих місць уже за кілька тижнів. Зокрема, нам будуть потрібні люди для ремонту доріг, вимощування тротуарів, прибирання територій. Багато різних вакансій», зазначив Денис Шмигаль.

Незважаючи на всі прогнози, AgroRobota.com.ua завжди пропонує велику кількість гарячих вакансій у АПК. Не чекайте закінчення карантину та надсилайте свої резюме вже зараз!

© Юлія Ніколенко, 2020, AgroRobota.com.ua

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна