Олександр Артюх: В агрономії потрібно щодня дізнаватися нове та розвиватися

У рамках проєкту «Люди МХП», який був створений Latifundist.com та «Агроіндустріальним холдингом МХП», провідний агроном Веселинівського відділення «Агро-С» Олександр Артюх розповів не лише про складнощі роботи та чому робота в агро схожа на заняття спортом.

artyh_3.jpg (775 KB)

Олександр Артюх ще в дитинстві зацікавився процесом вирощування рослин і таку першу практику мав на бабусиному городі. Так почалася його любов до агро. Згодом чоловік здобув вищу освіту за спеціальністю агрохімсервіс та ґрунтознавство. Після навчання пропрацював 4,5 роки агрономом в іншій організації, а у 2017 році потрапив у МХП. Спочатку обіймав посаду агронома захисту рослин у Селищанському відділенні «Агро-С», а через 2,5 роки став провідним агрономом у Веселинівському відділенні.

Перші дні роботи Олександра Артюха були надзвичайно цікавими. Адже на великому підприємстві було багато нової імпортної сільгосптехніки та досвідчених працівників.

«Великі поля, на яких, наче мурашки, і люди, і техніка, особливо в період посівної…Мені з першого дня було цікаво, як можливо контролювати такий складний процес: там щось зламалося, там чогось не вистачає, там ще якась проблема…Спочатку я дуже злякався, здавалося, що декілька людей не можуть усе це одночасно контролювати, але цікавість взяла гору, тому не втік з галузі», — поділився Олександр Артюх.

artyh_2.jpg (480 KB)

Але вливатися в робочий процес виявилося важко. Сьогодні Олександр Артюх розуміє, що перші стресові ситуації відбивають бажання далі працювати в молодих агрономів. Адже робота агронома хоча й цікава та різноманітна, але вимагає багато сил. Наприклад, у посівну та жнива навантаження практично цілодобове, потрібно зробити дуже великий обсяг роботи.

«У пікові періоди фізично так стомлюєшся, що не вистачає ані часу, ані сил взагалі ні на що. Але від цього теж отримуєш кайф: чим більше проблем і помилок, тим більше хочеться все виправити, досягти чогось кращого, знайти вихід зі складних ситуацій, щоб рухатися далі», — пояснив Олександр Артюх.

Свіжі вакансії агрономів

Наразі у його підпорядкуванні близько 50 осіб, серед яких механізатори, водії і спеціалісти різних галузей. Олександр Артюх розуміє, що до кожної людини треба в певний момент знайти підхід, потрібно знати психологію і з розумінням ставитися до різних обставин. 

«У нас є й молоді, і старші, у кожного є свої сімейні обставини, які так чи інакше впливають на робочі процеси. Особливо в періоди пікового навантаження часто потрібно виходити за межі своїх безпосередніх обов'язків, коли хтось захворів, наприклад, у когось ще щось трапилось. Потрібно розумітися на всіх процесах і бути різностороннім, щоб досягти мети», — розповів агроном.

artyh_6.jpg (360 KB)

За його словами, кожен місяць з'являються нові препарати, техніка, технології, а тому необхідно постійно навчатися. Наприклад, зараз, активно впроваджуються ІТ-технології і в полі використовуються різноманітні гаджети. 

«Моя робота й цікава тим, що не можна зупинятися, не можна один раз здобути якийсь досвід — і все. В агрономії потрібно щодня дізнаватися нове, розвиватися. Наша професія потребує дуже активних, енергійних людей», — заявив герой випуску «Люди МХП».

Найбільше Олександру Артюху подобається процес вирощування культур, коли вкладаються зусилля, а потім можна побачити результати. Знаком недаремно прожитого півріччя — коли ранньої весни закрив вологу, посіяв зернинку, кілька місяців доглядав її, а потім отримав гідний урожай. 

artyh_4.jpg (583 KB)

Сім’я змирилася з графіком роботи Олександра. Хоча для нього родина на першому місці, але чоловік жалкує, що не можу більше часу приділяти рідним. А ще Олександр Артюх затятий футболіст. З 15 років він почав грати за сільську команду й став її капітаном. Зараз також грає і планує посісти перше місце в районі, а далі — в обласній Лізі Чемпіонів. 

«Мабуть, спорт допоміг мені бути зараз на цій посаді. В принципі, в агросекторі, як у спорті, — потрібно почати й не зупинятися, постійно рухатися, долати перепони, вдосконалюватися», — резюмував Олександр Артюх.

Читати також: Заступниця голови правління МХП ввійшла до рейтингу кращих фінансових директорів України

Нові вакансії

ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ТОВ "Полісся-Гарант", Рівне (Рівненська обл)
Договірна
HR Business Connection , Київ
Договірна
Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), Київ
Договірна