Огляд лютневого ринку праці: чим закінчилася зима

Весна прийшла, календарну зиму ми вже пережили, а ось як ринок праці пережив лютий, розбиралася AgroRobota.com.ua. З’ясуємо, що відбувається з рівнем заробітної плати, дізнаємося новини з-за кордону та які професії і вакансії були популярними на нашому сайті у лютому 2021 р. 

Читати також: Ринок праці у січні: підсумки місяця

lyutyi.JPG (96 KB)

Згідно даними Держстату, середня заробітна плата в Україні у січні знизилася у порівнянні з груднем 2020 року, але в цілому динаміка відновлюється після минулорічних карантинних введень. Так, середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій у січні 2021 р. становила 12 337 грн. До того ж станом на сьогодні середня зарплата у 2 рази вище рівня мінімальної зарплати (6 тис. грн). Найбільша заробітна плата штатних працівників у Донецькій (13 786 грн), Дніпропетровській (12 744 грн) та Київській областях (12 645 грн). 

zarplata-1.png (90 KB)

Крім того, за даними Державної служби статистики можна відстежити ріст середньої номінальної зарплати у сільському, лісовому та рибному господарстві. У січні 2021 р. цей показник становив 9 565 грн, що на 12% більше за аналогічний період минулого року. 

Заробітчанські новини

У лютому на польському кордоні затримали найчисельнішу групу людей з підробленими документами впродовж останніх років. Це була сотня заробітчан із фальшивими дозволами на роботу в Польщі, за які кожен сплатив від 150 до 200 євро. Правопорушники добровільно погодилися на 6 місяців позбавлення волі з відтермінуванням на 2 роки. 

Читати більше: Робота в Латвії: як працевлаштуватися заробітчанам з України

Експерт з ринку праці Тетяна Пашкіна заявила, що внаслідок коронакризи Європа переживає серйозне зростання безробіття, тому в українців небагато шансів працевлаштуватися. До того ж набирають популярність агентства, які пропонують неофіційну роботу, що звісно не дає ніякі гарантії українським заробітчанам. 

«Так, є варіанти неофіційної роботи. Але якщо раніше це був сумнівний і проблемний захід, то зараз це стає ще більшою бідою. І особливої вигоди зараз від цього я не бачу», — резюмувала експерт.

euro.jpg (115 KB)

Коронакриза vs. українські виробники: наслідки для компаній 

У лютому в Києві проходила виставка «АгроВесна. Зернові технології 2021», де виробники с/г техніки та елеваторної галузі ділилися, як підприємства пережили карантинну зиму. Так, більшість компаній не скорочували штат, а навіть найняли на роботу нових працівників. 

«На сьогодні в компанії працює 150 чоловік. І нам вдалося зберегти спеціалістів, крім того, ми ще і приймаємо нових людей. Найскладніші спеціалісти в пошуку — робочі спеціальності. Це оператори станків ЧПУ, професійні слюсарі й токарі», — директор з продажу компанії «Сокол» Євгеній Костоянц.

Читати за темою: Проблеми ринку праці: яких кадрів потребує елеваторна галузь

robitnyk.jpg (197 KB)

Також крім складнощів у пошуку з технічними спеціалістами, компанії скаржаться на відсутність кваліфікованих менеджерів, які мають розвинені soft skills і розуміють специфіку продажів. 

«Найбільше труднощів у пошуку персоналу ми відчуваємо з менеджерами. Вони повинні знати свою роботу та знати елеваторне обладнання, щоб його продати. І якщо ми його навчаємо, то він повинен це все розуміти і надалі спілкуватися. Багато хто приходить, він хоче заробляти якісь гроші, він не розуміє, що проекти мають бути великі по пів-року, а не на місяць. Доводиться шукати нові рішення. Наприклад, є практика, що наші інженери обіймають посаду менеджерів, ми їх навчаємо софт-скілс та як спілкуватися з людьми і отримуємо більш кваліфікованих продавців», — комерційний директор компанії Eskeeper Олександр Шпитько.

А ось, наприклад, компанія «Завод Кобзаренко» не тільки не скоротила штат, а й набирає свою популярність серед шукачів. Щодня приходить по 2-3 чоловіка без спеціальної освіти і просять взяти на роботу. За словами директора заводу Анатолія Кобзаренко головною проблемою є вибір перспективних працівників.

«Нам не вистачає висококласних спеціалістів. Але ми за власні кошти навчаємо карщиків, зварювальників, токарів. Робочі місця є і будуть, бо ми виходимо на нові ринки й нарощуємо обороти», — директор «Завод Кобзаренко». 

Читати більше: Анатолій Кобзаренко: Наша ціль — забезпечити людей роботою

kobzarenko_6.jpg (267 KB)

Аграрні призначення лютого 

У лютому Асамблею Аграрних Палат України очолила Ольга Трофімцева. Представники обласних аграрних палат одноголосно підтримали її кандидатуру на посаду голови правління. 

«Чим я буду займатись в цій ролі — буду розповідати вам по ходу. Але можу відразу сказати, що це і про розвиток сільських територій, і про дорадництво, і про малих і крафтових виробників, і про сімейні ферми, і про кооперативи. Ну і про експорт не можна забувати», — написала Ольга Трофімцева.

trofimtseva.jpg (88 KB)

Також Микола Горбачьов вдруге очолив «Українську зернову асоціацію» (УЗА). Рада Директорів підтримала його кандидатуру одноголосно. Відповідно до статуту УЗА, президента Асоціації обирають на строк 4 роки. Микола Горбачьов має понад 25 років досвіду роботи на аграрному ринку України. Також він обіймає посаду директора в торговій компанії «Нью Ворлд Грейн Юкрейн». 

Читати більше: АгроПризначення у лютому від Latifundist.com 

Також у лютому відбулося гучне державне агрозвільнення — Кабінет міністрів України звільнив заступника голови Державної служби України з питань геодезії‚ картографії та кадастру Єгора Бодрова.

«Звільнити Бодрова Єгора Євгеновича, призначеного за контрактом, з посади заступника Голови Державної служби України з питань геодезії‚ картографії та кадастру за угодою сторін (пункт 3 частини першої статті 83 Закону України Про державну службу)», — йдеться у розпорядженні.

rykopozhatie.jpg (196 KB)

Попит і пропозиція на аграрному ринку праці

Перед початком сезону роботодавці активно шукали агрономів та фахівців у галузі рослинництва, трактористів, механізаторів та інженерів. Крім того, на сайті AgroRobota.com.ua залишаються популярними вакансії у сфері продажів. Також збільшилася кількість вакансій у сфері тваринництва.

Нагадуємо, що сайт AgroRobota.com.ua змінив умові співпраці і тепер вакансії можна розміщувати безкоштовно

Розмістити вакансію

Серед шукачів найпопулярнішими напрямками резюме були в агрохолдингах, рослинництві, менеджменті, елеваторах та продажах.

Розмістити резюме

 Бажаємо у березні позитивних новин та змін, а також легкого пошуку роботи!

Нові вакансії

Harveast, Бишів
Договірна
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ТОВ "Полісся-Гарант", Рівне (Рівненська обл)
Договірна