Агрофірми воюють за трактористів, які керують сучасною технікою

Трактористи та ветеринари зараз в дефіциті. Нерідко доводиться переманювати з інших фірм. Поставили середню зарплату дев'ять тисяч гривень, — розповідає Віктор Гречук, керівник агрофірми «Світанок» у селі Новоселидівка Мар'їнського району на Донеччині. — Така ж ситуація з механізаторами, водіями, доярками та зварниками. Позакривалися сусідні училища, які готували таких спеціалістів. З інших областей їхати до нас не хочуть через бойові дії. 

Підприємство обробляє 4 тис. га землі, має 1 тис. голів великої рогатої худоби. 

Платимо працівникам по 25 тися гривень, найбільше трактористам. У них менше 13 тисяч гривень не буває. Таким заохоченням стараємося втримати людей, щоб вони нікуди не виїзджали. Ми 20 років розводили свиней. Тримали по шість тисяч голів. Два роки тому вирізали, бо невигідно. Але ветеринарів усе одно треба, бо є ще корови та бики, — уточнює чоловік. 

Згодилися возити працівників на роботу автобусами або надавати гуртожиток. 

Улітку в Україні проблема з кадрами. Роботодавці скаржаться, що не можуть знайти спеціалістів і закрити вакансії, — коментує Аліна Деркс, експерт ринку праці. — Кількість вакансій у сільському господарстві зросла більше, ніж удвічі. Шукають трактористів, різноробів, будівельників, свинарів. Пропонують від 10 до 20 тисяч гривень.

Високі зарплати можливі за умови керування сучасною технікою. Також гідні зарплати в Черкаській області — 10,9 тис. грн, Київській — 10,7 тис. грн, Житомирській — 10 тис. грн, Волинській — 10,75 тис. грн. Там теж найпопулярнішими є трактористи. У середньому їм пропонують 15 тис. грн, а різноробам — 8,7 тис. грн.

Нові вакансії

Harveast, Бишів
Договірна
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ТОВ "Полісся-Гарант", Рівне (Рівненська обл)
Договірна