Особливості ринку праці у листопаді 2020

Закінчився осінній сезон і ринок праці теж дав свої «плоди». А що ж саме відбувалося у листопаді, спробуємо розібратися з AgroRobota.com.ua

Найочікуванішою датою та подією грудня стане локдаун. У Кабміні назвали вірогідну дату введення повного локдауну. Очікується, що жорсткі обмеження почнуть діяти 23 грудня і тривати до 15 січня.

Читати також: Особливості ринку праці у жовтні 2020

1.jpg (54 KB)

До завершення року готуються і державні служби. Так, наприклад, Сумський міський центр зайнятості з 23 листопада розпочав тиждень працевлаштування. У зв'язку з карантинними обмеженнями захід проходить дистанційно.

До речі, і самі агрохолдинги прагнуть завершити цей рік з максимальною користю та проводять дослідження щодо лояльності своїх працівників. Саме таке дослідження провів агрохолдинг МХП. У компанії відзначили, що МХП провів масштабне дослідження рівня лояльності eNPS (employee Net Promoter Score) і задоволеності працівниками холдингу своєю роботою, умовами праці, рівнем оплати, можливостями для реалізації і розвитку та ін. В опитуванні взяли участь понад 20 тис. (близько 76 %) співробітників холдингу.

Дослідження показало, що 58% співробітників компанії є її промоутерами і готові порекомендувати МХП як місце роботи своїм друзям і знайомим, разом з тим, 23% ставляться нейтрально і 19% — критично.

Більше деталей дослідження: МХП провів дослідження рівня лояльності співробітників

mhp.JPG (141 KB)

Наслідки коронакризи

Так, Данило Гетманцев, народний депутат від фракції «Слуга народу» заявив, що коронакриза є головною причиною заборгованістю в усіх секторах економіки України, в тому числі і агро. Тому уряд постановив рішення щодо виділення із фонду боротьби з COVID-19 додаткових коштів для здійснення виплат допомоги по безробіттю та допомоги по частковому безробіттю на період карантину. На цю програму виділено 1 278 772,6 тис. грн: для забезпечення своєчасної виплати допомоги по безробіттю — 1 198 772,6 тис. грн, для виплат допомоги по частковому безробіттю на період карантину — 80 млн грн. 

З 12 березня 2020 р. виплачено 11,5 млрд грн допомоги безробітним, які зареєстровані в центрах зайнятості. Також малому та середньому бізнесу із фонду боротьби з СОVID-19 по програмі допомоги по частковому безробіттю сплачено 2,5 млрд грн. 

karantin.jpg (186 KB)

Робочі моменти підприємств

У Франції  Michelin відкрили новий завод Camso, де будуть виготовлятися гусениці для сільгосптехніки. На новому заводі буде працювати понад 500 осіб. Підприємство було сертифіковано за стандартом ISO 9001 і на ньому будуть використовувати такі ж технології й стандарти, як і на інших заводах компанії.

Проте, наприклад, компанія Danone скоротить до 2 тис. робочих місць, в тому числі кожне четверте в своїй глобальній штаб-квартирі. Скорочення становить близько 2% від загального числа співробітників компанії.

robota_1.jpg (158 KB)

Мовою цифр

У вересні обсяг грошових переказів трудових мігрантів до України становив понад мільярд доларів. Це майже на 6% більше, ніж у минулому році. Протягом січня-вересня обсяг грошових надходжень від українських заробітчан сягнув майже $8,5 млрд.

В Україні 25,9% працівників сільського господарства отримують зарплатню у розмірі від 5000 грн до 6000 грн.

У 2021 році очікується підвищення мінімальної зарплати. Згідно з держбюджетом-2021, мінімальна зарплата зросте на 30%: з 1 січня до 6000 грн і з 1 липня до 6500 грн. Очікується, що середня зарплата збільшиться до 13632 грн, а реальна зарплата (з урахуванням інфляції) — на 12,1%.

За прогнозом уряду, рівень безробіття складе 9,2% за методологією Міжнародної організації праці. Мінімальна пенсія зросте на 9,3% — з 1769 до 1934 грн.

Якщо ж говорити про більш далекоглядні плани, то за думкою прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля середня зарплата до 2030 р. складе $890, а пенсія — близько $288. 

Читати також: В Україні у 2030 р. середня зарплата складе $890 — Шмигаль

groshi.jpg (188 KB)

Новини з-за кордону

У Литві не вистачає українських кваліфікованих працівників. Президент Литовської конфедерації промисловців Відмантас Янулявічюс заявляє, що одна з причин це виїзд заробітчан через пандемію. За його словами, працівників не вистачає через нелегальні зарплати й те, що на ринку праці не залишилося білоруських й українських працівників. Наразі в Литві зареєстровано 100 тис. безробітних і при цьому є 40 тис. офіційних вакансій.

У Німеччини 25 листопада провели масштабну спецоперацію, спрямовану проти нелегального працевлаштування. Правоохоронці провели обшуки у 130 житлових і комерційних приміщеннях у 13 федеральних землях. Окрім того, прокуратура Польщі провела слідчі дії щодо 3 головних підозрюваних у нелегальному працевлаштуванні іноземців, а також незаконному позбавленні і розкраданні заробітної плати. Наразі поліція розслідує близько 1400 випадків нелегального працевлаштування українців в Німеччині. Більшість з них — жінки, які були завербовані польськими фірмами в Україні.

migrant.jpeg (109 KB)

Новини на сайті AgroRobota.com.ua

На сайті з’явилася функція анонімного резюме

При виборі такої функції резюме потрапляє на основну сторінку з іншими резюме, проте приховано ім'я, прізвище та фото кандидата, а також роботодавці не зможуть завантажити файл резюме.

На сайті AgroRobota.com.ua у листопаді з’явилося понад 350 свіжих вакансій. Роботодавці шукають агрономів, менеджерів з продажу, землевпорядкувальників, працівників у агрохолдинги. 

Самі ж претенденти у жовтні частіше в агрохолдингах, сфері менеджменту, продажах, рослинництві та на елеваторах. 

Нові вакансії

CULTIVARIY, Київ
27 000 грн
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна
ТОВ "Агрофірма "Іванків", Іванків
Договірна