Чому саме ви: запитання з зірочкою на співбесіді

Співбесіда особисте знайомство майбутнього працівника з керівником. Тому для кандидата важливо скласти про себе гарне враження і продемонструвати, що він саме той, кого слід запросити до співпраці. А роботодавцю необхідно всебічно вивчити особистість пошукача і зробити висновок, підходить він чи ні. Тому кандидатам слід бути готовими відповідати на запитання, в тому числі і незручні, а можливо і такі, що здаються каверзними чи недоречними. Адже сформований образ, яким людина активно користується при працевлаштуванні, часто не збігається з реальною особою. Щоб вивести на чисту воду та виявити справжню сутність кандидата, рекрутери ставлять запитання «із зірочкою». Які відповіді на них давати розберемося разом.

Читати також: Співбесіда без помилок: поради експерта для кандидатів

voprosy.jpg (44 KB)

Ким ви бачите себе через декілька років?

Рекрутеру, перш за все, важливо зрозуміти, які цілі ставить перед собою здобувач, наскільки його цікавить кар'єрний ріст, чи відповідає це стратегії компанії і майбутній посаді. Тобто, можливо, шукають рядового спеціаліста і не передбачається його просування по службовій драбині. А можливо амбіції кандидата такі високі, що роботодавець не має змоги запропонувати очікуваний кар’єрний ріст. 

Тому радимо перед співбесідою дізнатися більше інформації про підприємство, де ви маєте намір працевлаштуватися. У випадку, якщо компанія динамічно розвивається, доречно відповісти, що ви хотіли б навчатися та вдосконалюватися у цій сфері й через деякий час стати готовим зайняти вищу посаду. Покажіть, що у ваших планах багато спільного з цілями компанії. А якщо вакантна посада не має перспектив кар'єрного зростання, тоді варто сказати, що ви зацікавлені в стабільності та готові працювати на позитивний результат.

У будь-якому випадку головне для кандидата не відповідати «Я не знаю, що мене чекає завтра» чи «Як можна будувати далекосяжні плани?». Демонструйте помірну активність, не завищуйте планку нереалістичними цілями. Відповівши на запитання «Ким ви бачите себе за декілька років?», ви даєте роботодавцю зрозуміти, шукаєте тимчасовий заробіток чи плануєте залишитися у компанії надовго. 

Читати також: Ви нам не підходите: чому кандидатам відмовляють в роботі

volk.jpg (39 KB)

Який рівень зарплати вас влаштує? 

До такого запитання слід готуватися заздалегідь. Звісно, якщо у вакансії вказана заробітна плата і ви відгукнулися на неї, то готові працювати за такі гроші. Але часто роботодавець не озвучує конкретну суму (хоча й має визначену зарплатну вилку), а запитує у кандидата про його про очікування. Для цього радимо вивчити аналітику ринку праці. Найкраще запитати про зарплату у знайомих, які працюють у цій сфері. Якщо таких джерел інформації не маєте, то перегляньте вакансії зі схожими вимогами. Також пораду про ринкову вартість фахівця можна отримати у кадрових агентствах. 

Запитання про очікуваний рівень зарплати дозволяє рекрутеру визначити, як ви себе оцінюєте і про який фаховий рівень заявляєте. Також роботодавцям важливо розуміти, що кандидата цікавить більше — матеріальна складова чи можливість працювати над тим, що йому дійсно подобається. Але у будь-якому випадку зарплатня ніколи не буде більшою, ніж спеціаліст оцінюється на ринку праці. Досить рідко роботодавець підіймає зарплатну планку лише тому, що кандидат має більші фінансові очікування.

Читати також: Ідеальний кандидат: як впливає профіль у соцмережі на працевлаштування

groshi-3.jpg (342 KB)

Чому ми повинні взяти вас на цю посаду?

Хоча це питання вже декілька десятків років звучить майже на всіх співбесідах, але часто кандидати ніяковіють і мають складнощі з відповіддю, адже все необхідне вже зазначили в резюме. І якщо вас запросили на співбесіду, то ви вже зацікавили роботодавця. Це запитання шанс поставити крапку і не залишити сумнівів, що серед всіх кандидатур, які претендують на цю вакансію, ваша є найкращою. 

При цьому рекрутери чекають не нахвалювань, а об’єктивності. Резюмуйте, що відповідаєте вимогам вакансії, маєте необхідний досвід роботи і навички, акцентуйте увагу на тих рисах, які шукає компанія. А якщо це не так, то обов’язково наголосіть, що швидко навчаєтеся, готові з головою поринути у робочий процес і вивчити всі його тонкощі. 

Між іншим, це запитання може дублювати прохання рекрутера розказати про ваші сильні сторони. У будь-якому випадку доречно зазначити свої чесноти та навести приклади з життя. Пам’ятаєте анекдот?

Які ваші сильні сторони?

Наполегливість! 

Дякую, ми зв'яжемося з вами. 

Я почекаю тут !!!

rykopozhatie.jpg (196 KB)

З якою твариною/геометричною фігурою/природним об'єктом ви себе асоціюєте?

Без цього запитання не обходилися співбесіди у США та Європі 20 років тому. Але зараз вони актуальні серед наших ейчарів. У інтернет-мережі популярна історія про кандидата, який хотів обійняти посаду помічника, і на співбесіді відповів, що асоціює себе з качкою, яка зовнішньо виглядає спокійною, але під водою скажено працює лапками. Така відповідь задовольнила рекрутера, адже ці якості абсолютно відповідали посаді.

Але ми наголосимо, що відповідь на таке запитання не допоможе визначити наявність навичок і здібностей, які необхідні для роботи, а показує, як людина вміє реагувати в певних ситуаціях. Звісно, відповідь може бути шаблонною, що ви асоціюєте себе, наприклад, з конем, який є символом трудоголізму, чи з хоробрим левом, або акулою, яка ніколи не спить і може постійно працювати. Та пам’ятайте, що роботодавець прагне почути творчі думки, оцінити вашу кмітливість, вміння орієнтуватися у нестандартній ситуації та красномовність.

kon.jpg (533 KB)

Чому ви пішли з попередньої роботи? 

Роботодавець намагається зрозуміти мотивацію зміни роботи чи причини звільнення, а також, що може не влаштовувати майбутнього колегу. Відповідь на це запитання зазвичай розгорнута, а іноді й надмірно емоційна, тому дозволяє розкрити сценарії, які можуть повторитися вже на новому робочому місці. Намагайтеся не критикувати попереднього роботодавця, а розповісти про переваги, які вас приваблювали на колишньому місці роботи та отриманий досвід. Уникайте подробиць про конфліктні ситуації.

Ейчари зазначають, що немає нічого страшного у зміні роботи. Важливі лише причини, через які людина це робить. Не треба вигадувати свої версії та надавати невірогідну інформацію, адже її можливо перевірити за допомогою одного телефонного дзвінка.

AgroRobota.com.ua бажає читачам знайти роботу мрії, успішно пройти співбесіду та комфортно відчувати себе на робочому місці!

Нові вакансії

Harveast, Бишів
Договірна
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ПП "Західний Буг", Ходорів
35 000 грн
ТОВ "Полісся-Гарант", Рівне (Рівненська обл)
Договірна